חזרה למעלה
דף הבית » על הפרעות אכילה » תזונה

תזונה

הטיפול הדיאטטי

לדיאטנית תפקיד חיוני ומשמעותי בצוות המטפל. תפקידה הוא בראש ובראשונה הערכת מצבו התזונתי של המטופל, תיקון מצבו התזונתי, וחינוך לתזונה נכונה והרגלי אכילה נכונים.
השלב הראשון בטיפול התזונתי הוא לקיחת אנמנזה מפורטת, כאשר המידע שמתקבל משמש להערכת המצב, הצבת יעדים בטיפול ובדיקת ההיענות לטיפול. במפגש הטיפולי הראשון נרקם הקשר מטפל – מטופל הראשוני, כשמטרת הברית הטיפולית הזו לאפשר עבודה משותפת, להגדיר מטרות, ציפיות, דרכי עבודה, חובות וזכויות.

הטיפול התזונתי יכלול

– הערכה תזונתית בהתאם לצרכים.
– התאמת תפריט אישי לכל מטופל תוך התייחסות להעדפותיו.
– קביעת משקל יעד תקופתי ולטווח ארוך.
– מתן תוספות של ויטמינים או מינרלים בהתאם לצורך.
– קביעת תכנית לפעילות גופנית.
– המטופל יישקל פעם בשבוע, גובה יימדד פעם בחודש.

החינוך התזונתי יכלול

– הרגלי תזונה נכונה.
– הקניית ידע ה בנושא השלכות פיסיולוגיות של המחלה.
– הסכנות, הטמונות בדיאטה לא מבוקרת.
– שרשרת האירועים המובילה להשתלטות המחלה ולהתנהגות הפתולוגית.
– הנחיית קבוצות מטופלים, קבוצות ללמידת הרגלי תזונה נכונים ובריאים, תוך כדי תיקון עמדות מוטעות לגבי אוכל, משקל, דיאטות וכו´. הקבוצה מאפשרת תמיכה הדדית בדרך לשינויים התנהגותיים הקשורים לאכילה ולמזון.

מטרות הטיפול התזונתי

– תיקון מצב תזונתי
– תיקון משקל הגוף – BMI בין 18.5 ל – 24
– שינוי חשיבה ועמדות
– הפסקת השימוש בגורמים מפצים (משלשלים, משתנים, הקאות, חוקנים, פעולת הרעבה או התקפי זלילה)
– זיהוי צרכים וביטויים שלא באמצעות האוכל
– יצירת גבולות באמצעות הגבלת התנהגות אימפולסיבית
– הפנמת מערכות מרגיעות ושליטה עצמית באכילה.
– מיומנות בהתמודדות עם קונפליקטים.
– שינוי הדימוי העצמי והפנמת תחושה של יכולת התמודדות עם האוכל.
– הפנמת מערכות מרגיעות ושליטה עצמית באכילה.
– מיומנות בהתמודדות עם קונפליקטים.
– שינוי הדימוי העצמי והפנמת תחושה של יכולת התמודדות עם האוכל.

קביעת משקל היעד

– הצבת משקל יעד מתאים, כמטרה טיפולית, קריטי במיוחד במתבגרים אשר נמצאים בתקופת הצמיחה.
– התיקון בצמיחה מתרחש רק לאחר שישנה עלייה משמעותית במשקל.
– הצלחת הטיפול תלויה בעבודת צוות רב מקצועי וגישתו העיקבית לתיקון משקל הגוף.
– לסיכום, החזרת המטופל/ת למשקל גוף תקין היא אחת המטרות החשובות בטיפול. יכולת ההחלטה על משקל היעד תהיה טובה יותר כאשר
יינתן מידע אמין על נתוני המשקל והגובה הפרה – מורבידיים (טרם המחלה).

קביעת הרכב התפריט

אנורקסיה נרבוזה

א. העלאה הדרגתית של תכולת הקלוריות.
ב. תוכנית ארוחות מוגדרת מראש.
ג. שינוי העמדות בנוגע לבחירת מזונות.
ד. יחס מאוזן בין אבות המזון.
ה. רמות ויטמינים ומינרלים מתאימות.

בולמיה נרבוזה

א. ארוחות מסודרות.
ב. רמה אנרגטית מתאימה לשמירה על משקל תקין.
ג. צריכה מתאימה של שומן וסיבים תזונתיים.
ד. הכנסת "מזונות אסורים" לתפריט בהדרגה.
ה. ניהול יומן רישום יומי.